“Noi ne bazăm pe elemente reale. Noi trebuie să facem printr-o expertiză un mijloc de probă.
Peste tot se folosește cuvântul cazuri. Instituția medico legală a efectuat autopsii în conformitate cu ce am artătat. Până acum numai la institutul din București au fost făcute mai mult de 150 de autopsii la cazuri care prezentau și această infecție pentru că la noi vin doar acele cazuri prevăzute în codul de procedură penală. Celelalte autopsii ar trebui făcute la alte instituții medicale.
Testele pe care noi le facem sunt pe preparate de plămân. Dacă ei confirmă diagnosticul, noi nu-l putem infirma. […]
Noi am făcut autopsii în aceste cazuri. Sigur că s-au acumulat o serie de date… Deci cam peste 150 de cazuri au fost făcute la Institutul din București. Deci aceste cazuri confirmate cu Covid-19, analiza noastră nu se face numai macroscopic (ce văd eu), ci se face și prin analiză medicală microscopică. Datele mele, care au fost la aproximativ 7, nu a identificat această microtromboză.
Puține au fost cazurile în care puteau fi încadrate la deces de Covid-19 din câte cazuri au ajuns la mine. Au fost foarte puține.
Dau un exemplu: un individ e victima unui accident rutier, dar care, la final, a făcut infecția Covid-19. Credeți că noi o să scriem că a murit prin infecție? Nu! Cauza de deces este politraumatism din trafic rutier. Așa se procedează la noi.
În schimb, pe certificatul medical apare: contaminat cu virusul…” – Prof. univ. dr. Valentin Iftenie, medic primar legist la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din București
Se tot face tămbălău în presă pe declarația asta, când de fapt nu e absolut nicio știre: la Mina Minovici se face autopsie doar pentru cazurile solicitate de procuror – așadar cazuri de deces suspect, nu de Covid. Covidul e doar o circumstanță irelevantă a morții. Bine zice dommnul doctor: la el vin oameni cu securea-n cap, cum să zici c-au murit de Covid?