În ultimii 9 ani, Mircea Geoană s-a detașat cât a putut de politica de la București, încercând să își spele imaginea, construindu-și această aură de tehnocrat, mai nou cu stele NATO. Cu toate astea, istoricul său putred și dependența față de toți corupții din sfera pesedistă rămân în picioare. Cel mai bun exemplu: cumnatul Ionuț Costea.
Fratele Mihaelei (dragostea lui):
Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fostul președinte Exim Bank (una dintre cele mai bănoase sinecuri ale statului român, câștigată mereu pe filieră SIE) a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită și trafic de influență.
În perioada 2005-2017, Ionuț Costea, împreună cu alți oficiali români, a fost implicat într-un amplu circuit de corupție legat de reabilitarea căii ferate București-Constanța. Aceștia au încheiat un acord cu reprezentanții unei companii străine pentru a primi comisioane ilegale în valoare de 20 de milioane de euro. Banii au fost transferați printr-un complex circuit fictiv, folosind companii offshore și contracte de consultanță falsificate.
Din această sumă, lui Costea i-au fost confiscați 3 milioane de lei și aproape 2 milioane de euro.
Rețeaua din jurul lui Costea:
Costea nu a acționat singur. Alături de el, fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, și alte persoane influente, precum Cristian Boureanu și Mihaela Mititelu, au fost implicate în această rețea. În schimbul sumelor primite, aceștia au asigurat finanțarea suplimentară și plata la timp a facturilor către compania străină. Structura corupției a fost atât de elaborată încât banii au fost stratificați pe cinci niveluri pentru a îngreuna urmărirea traseului financiar
Fuga și extrădarea:
După condamnare, Ionuț Costea a fugit din țară și a fost dat în urmărire internațională. A fost localizat în Turcia, unde autoritățile române au inițiat procedurile de extrădare. Ministerul Justiției a trimis documentele traduse în limba turcă, iar extrădarea sa ar trebui să fie iminentă. Protecție divină…
În stilul caracteristic de fanfaron, Mircea Geoană declara că “deciziile justiției trebuie respectate”, încercând să se distanțeze de acțiunile cumnatului său. Totuși, relațiile familiale și afacerile comune nu pot fi complet ignorate, mai ales când sunt implicate sume atât de mari și infracțiuni de corupție.
Pe parcursul carierei politice a lui Geoană, Costea a avut un rol crucial, facilitând accesul acestuia la resurse financiare și rețele de influență prin funcțiile pe care le deținea, inclusiv cea de președinte al Eximbank și secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
În ciuda eforturilor sale de a se reinventa ca tehnocrat de talie internațională, Mircea Geoană rămâne compromis de legăturile sale cu indivizi corupți precum cumnatul său, Ionuț Costea. Geoană poate încerca să se distanțeze de trecutul său și de influențele dubioase, dar nu poate scăpa de umbra acestora, care îi dezvăluie adevărata natură oportunistă și lipsită de scrupule. Faptul că și-a construit cariera politică pe sprijinul financiar și logistic oferit de astfel de rețele demonstrează că, indiferent de funcțiile înalte pe care le ocupă, nu poate șterge petele murdare ale trecutului său.