Ionela Costică, decanul Facultăţii de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori din cadrul ASE Bucureşti:
“Noile generaţii de pe piaţa muncii cer salarii de 800-1.000 de euro la angajare, dar CV-urile lor sunt pline de greşeli gramaticale. Am propus la un moment dat să introducem în planul de învăţământ limba română. Din păcate, acordăm o atenţie din ce în ce mai redusă modului în care ne exprimăm. Am avut ocazia să primesc o teză scrisă în limbajul Messenger, nu este de râs. La final era formulat simpatic: Să dea Domnu să iau examenul şi un smiley face. Să reluăm problemele de gramatică la facultate e tardiv, la 18 – 20 de ani e greu să le spui studenţilor cum se vorbeşte şi cum se scrie, încercăm să îi corectăm diplomatic.”
Are dreptate doamna decan. Dar, că absolvenți de ASE, ce-i drept, cu mulți ani în urmă, vrem să îi spunem că am avut parte de profesori care vorbeau la curs cu greșeli gramaticale. Multe și grave.
Altfel, în ceea ce privește noile generații, ele oricum pleacă pe Italia dacă nu primesc cei 800-1000 de euro, iar acolo nu se cere cunoașterea gramaticii limbii române. Vedeți, e și o problemă de cerere și ofertă până la urmă, de locul unde se întâlnesc ele. Dacă nu se întâlnesc pe teritoriul României, atunci să nu ne mai mirăm pe teme de gramatică.